Koperkowe przebudzenie

Składniki

- 8-12 filetów śledziowych w oleju Lisnera (najlepiej Matjas 1000g)
- 400 g gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 średnie cebule
- 2 gruszki (250 g)
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
Dodano: 02.04.2009 Autor: Lisner 60 minut
Dodaj przepis

Sposób przyrządzenia

  • 1

    Filety wymoczyć w zimnej wodzie przez 30 min. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzątkiem i zostawić do odsączenia. Gruszki obrać i pokroić w plastry, skropić obficie sokiem z cytryny.

  • 2

    W naczyniu kamionkowym lub glinianym układać warstwami: dobrze osuszone filety śledziowe, gruszki i cebulę. Śmietanę wymieszać z grubo pociętym koperkiem i pieprzem- zalać nim śledzie. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.

  • 3

    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.  Odcedzić, wyłożyć na talerz i podać z przygotowanym wcześniej sosem.

Lisner Sp. z o.o. PL
ul. Strzeszyńska 38/42, 60-479 Poznań,
Sekretariat: + 48 61 84 95 501.
Uwagi dotyczące wyrobów tel.: + 48 61 84 95 406

SKLEP FIRMOWY LISNER
ul. Strzeszyńska 38, Poznań
Poniedziałek - Środa: 8:00 – 18:00
Czwartek - Piątek: 7:00 – 19:00
Sobota: 9:00 – 13:00

Polityka prywatności

Telefon